Liczba haseł | W naszej bazie znajduje się 855 haseł, w tym:
469 - opracowanych, 322 - do opracowania 64 - w opracowaniu
|
|
| Miodowe pierniczki z Przemkowa (przemkowskie pierniczki) 25.08.2011 zostaÅ‚y wpisane na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych prowadzonÄ… przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi; wpisu dokonano zgodnie z ustawÄ… z 17.12.2004 o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeÅ„ produktów rolnych i Å›rodków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, wniosek o wpis na listÄ™ zostaÅ‚ zÅ‚ożony 26.04.2011 przez FundacjÄ™ Wrzosowa Kraina; podstawÄ… wpisu produktu na ListÄ™ jest jakość bÄ…dź też wyjÄ…tkowe cechy i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, które wynikajÄ… ze stosowania tradycyjnych metod produkcji; za takie uważa siÄ™ metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat; fakt wypieku pierników w Przemkowie potwierdza pastor Paul Jentsch, który w „Historii miasta i ewangelickiej gminy koÅ›cielnej Przemkowa” z 1891 pisaÅ‚: „Od dÅ‚uższego jednak już czasu Å‚Ä…czÄ… go [Przemków] drogi o nasilonym ruchu z GÅ‚ogowem i SzprotawÄ…, w przygotowaniu jest nowa droga do Chocianowa. PrzemysÅ‚ daje wyżywienie mieszkaÅ„com miasteczka. Wielkie zakÅ‚ady hutnicze i gospodarstwo leÅ›ne dajÄ… godziwy zarobek. DochodowÄ… gałąź przemysÅ‚u tworzÄ… cegielnie, które wszÄ™dzie sprzedajÄ… poszukiwane prefabrykaty. SzczególnÄ… zaletÄ… cieszÄ… siÄ™ sprzedawane na rynkach przemkowskie wyroby bednarskie i wyroby z piernika”; współczeÅ›nie pierniczki wypiekane sÄ… w Przemkowie od 1986 przez WandÄ™ Kuzyszyn, pochodzÄ…cÄ… z pobliskich MaÅ‚omic, która korzysta z tradycyjnych metod i receptury przekazanej jej przez matkÄ™; wypiek pierników oparty jest na przekazie ustnym, gdyż wytwórczyni nie posiada żadnych spisanych receptur czy przepisów należących do jej matki; każda czynność zwiÄ…zana z wypiekiem pierników, poczÄ…wszy od przygotowania ciasta, poprzez wykrawanie nożem wzorów, lukrowanie (dekorowanie) a skoÅ„czywszy na pakowaniu pierników, wykonywana jest rÄ™cznie; miodowe pierniczki z Przemkowa swÄ… wyjÄ…tkowość zawdziÄ™czajÄ… głównie przemkowskim miodom (różnogatunkowym), które nadajÄ… im jedyny i niepowtarzalny smak, nie sÄ… produkowane masowo; o szczególnych walorach przemkowskich pierniczków Å›wiadczÄ… liczne nagrody i wyróżnienia przyznane Wandzie Kuzyszyn, m.in.: I miejsce w konkursie na najlepszy produkt lokalny Wrzosowej Krainy w ramach IX DolnoÅ›lÄ…skiego ÅšwiÄ™ta Miodu i Wina w Przemkowie w kategorii wypieki na miodzie (Przemków 2008); II miejsce w konkursie na najlepszy produkt lokalny Wrzosowej Krainy w ramach X DolnoÅ›lÄ…skiego ÅšwiÄ™ta Miodu i Wina w Przemkowie w kategorii wypieki na miodzie (Przemków 2009); III miejsce za rozpowszechnianie wypieku pierników wedÅ‚ug staropolskiej receptury – IV Ogólnopolski Festiwal RÄ™kodzieÅ‚a (Lubin 2010) oraz specjalne wyróżnienie za caÅ‚oksztaÅ‚t prac wÅ‚ożonych w promocjÄ™ produktów lokalnych i tradycyjnych Wrzosowej Krainy przyznane podczas X DolnoÅ›lÄ…skiego ÅšwiÄ™ta Miodu i Wina w Przemkowie w 2009; nagrodÄ™ (wyjazd do Strasburga) ufundowaÅ‚a Lidia Geringer de Oedenberg – poseÅ‚ Parlamentu Europejskiego.
[Anita SmolÄ…g]
| |
|
|
|