Miodowe pierniczki z Przemkowa
Dodane przez W_Lapkowski dnia 11.05.2013
Miodowe pierniczki z Przemkowa (przemkowskie pierniczki) 25.08.2011 zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi; wpisu dokonano zgodnie z ustawą z 17.12.2004 o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, wniosek o wpis na listę został złożony 26.04.2011 przez Fundację Wrzosowa Kraina; podstawą wpisu produktu na Listę jest jakość bądź też wyjątkowe cechy i właściwości, które wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji; za takie uważa się metody wykorzystywane od co najmniej 25 lat; fakt wypieku pierników w Przemkowie potwierdza pastor Paul Jentsch, który w „Historii miasta i ewangelickiej gminy kościelnej Przemkowa” z 1891 pisał: „Od dłuższego jednak już czasu łączą go [Przemków] drogi o nasilonym ruchu z Głogowem i Szprotawą, w przygotowaniu jest nowa droga do Chocianowa. Przemysł daje wyżywienie mieszkańcom miasteczka. Wielkie zakłady hutnicze i gospodarstwo leśne dają godziwy zarobek. Dochodową gałąź przemysłu tworzą cegielnie, które wszędzie sprzedają poszukiwane prefabrykaty. Szczególną zaletą cieszą się sprzedawane na rynkach przemkowskie wyroby bednarskie i wyroby z piernika”; współcześnie pierniczki wypiekane są w Przemkowie od 1986 przez Wandę Kuzyszyn, pochodzącą z pobliskich Małomic, która korzysta z tradycyjnych metod i receptury przekazanej jej przez matkę; wypiek pierników oparty jest na przekazie ustnym, gdyż wytwórczyni nie posiada żadnych spisanych receptur czy przepisów należących do jej matki; każda czynność związana z wypiekiem pierników, począwszy od przygotowania ciasta, poprzez wykrawanie nożem wzorów, lukrowanie (dekorowanie) a skończywszy na pakowaniu pierników, wykonywana jest ręcznie; miodowe pierniczki z Przemkowa swą wyjątkowość zawdzięczają głównie przemkowskim miodom (różnogatunkowym), które nadają im jedyny i niepowtarzalny smak, nie są produkowane masowo; o szczególnych walorach przemkowskich pierniczków świadczą liczne nagrody i wyróżnienia przyznane Wandzie Kuzyszyn, m.in.: I miejsce w konkursie na najlepszy produkt lokalny Wrzosowej Krainy w ramach IX Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie w kategorii wypieki na miodzie (Przemków 2008); II miejsce w konkursie na najlepszy produkt lokalny Wrzosowej Krainy w ramach X Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie w kategorii wypieki na miodzie (Przemków 2009); III miejsce za rozpowszechnianie wypieku pierników według staropolskiej receptury – IV Ogólnopolski Festiwal Rękodzieła (Lubin 2010) oraz specjalne wyróżnienie za całokształt prac włożonych w promocję produktów lokalnych i tradycyjnych Wrzosowej Krainy przyznane podczas X Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie w 2009; nagrodę (wyjazd do Strasburga) ufundowała Lidia Geringer de Oedenberg – poseł Parlamentu Europejskiego.

[Anita Smoląg]